Een equatoriaal platform voor een 50 cm f/5 telescoop


Het platform voor mijn 30 cm telescoop (aan het eind van deze pagina staat een link naar een gedetailleerde bouwbeschrijving) heeft acht lagers: vier aan de noord- en vier aan de zuidkant. Het platform dat ik voor mijn 50 cm telescoop heb gemaakt heeft er slechts vijf: twee steunlagers en twee volglagers aan de noordkant en alleen maar een steunlager (en geen volglager) aan de zuidkant. Om te voorkomen dat het platform bij een plotselinge beweging van de lagers afslipt heb ik een buffer op minder dan een millimeter afstand van de aluminium rand van het zuidelijke lager geplaatst. Deze buffer raakt de sector bij normaal gebruik dus niet. De buffer is de enige reden dat ook aan de zuidkant een nauwkeurige sector wordt gebruikt. Andere verschillen met het platform voor mijn 30 cm telescoop zijn:
1. Aandrijving door middel van een draadeind in plaats van een roller.
2. Een gewone gelijkstroommotor in plaats van een stappenmotor. De stappenmotor leverde vooral bij hogere vergrotingen storende vibraties. Een gelijkstroommotor is nauwkeurig genoeg voor visueel gebruik en veroorzaakt geen zichtbare trillingen. Er bestaat wel een goed electronisch circuit om een stappenmotor trillingsvrij aan te sturen. Het is gemaakt door Nils Olof Carlin. Ik vind het echter te moeilijk om te maken. Misschien in de toekomst.
Voor het berekenen van de juiste afmetingen is gebruik gemaakt van hetzelfde programma dat ik voor de bouw van het platform voor mijn 30 cm heb geschreven. Het programma is te downloaden vanaf deze pagina. Als je liever een spreadsheet gebruikt, klik dan hier. Het spreadsheet geeft wat meer keuzevrijheid in constructiemogelijkheden.

Totaalbeeld van het platform, gezien vanaf de zuidkant. Als centrale pin gebruik ik een stuk van een 20 mm doorsnee aluminium buis. De electrische kabel voor de ventilators loopt hier doorheen. Om een soepele beweging in azimuth te krijgen heb ik rondom de centrale pin een stuk teflon geplaatst, dat 1 mm dikker is dan de drie andere teflon pads. De bovenkant van het platform (het tafelblad) is 30 mm dik en gemaakt van berkenmultiplex (het type met de vele laagjes).

De grondplaat is gemaakt van 18 mm dik berkenmultiplex. De lagers zijn geplaatst op de drie lagerblokken. Het zijn dezelfde typen lagers die ik ook voor het platform van de 30 cm telescoop heb gebruikt. Op de buffer is een plaatje teflon bevestigd. De buffer is absoluut noodzakelijk. Ik heb voor ik die had geplaatst twee keer meegemaakt dat de telescoop bij een wat ongecoordineerde beweging van de lagers afschoot en het is een hele klus om er die in het donker weer op te krijgen.

De noordkant van het platform en de veerconstructie. De veerconstructie is bedoeld om het platform stevig en spelingsvrij tegen de aluminium hoek te houden waarmee hij via het draadeind wordt voortbewogen. De veer kan worden afgesteld met behulp van de vleugelmoer. Een close-up van de veerconstructie vind je hier.

De zuidkant van de grondplaat met slechts een lager. Ik heb een steunlager gebruikt. Voor iemand die geografisch gezien op een lagere hoogte woont kan dit beter een volglager zijn.

De 12 V gelijkstroommotor. De motor heeft een ingebouwde 1:200 vertraging, hetgeen een snelheid van de uitgaande as van 31 toeren per minuut oplevert. Met een reductie van 7.5:1 (de tandwielen) heb ik de vertraging op 1:1500 gebracht, waardoor de snelheid op 4.13 toeren per minuut komt. Door middel van een motorregeling (pulse width modulation circuit) wordt de snelheid van het draadeind op de vereiste 2.8 toeren per minuut gebracht.

Het 8 mm doorsnee draadeind loopt door twee verbindingsmoeren die aan elkaar zijn gelijmd. Een aluminium hoekprofiel dat hier tegenaan is gelijmd, duwt tegen de aandrijfarm van het platform om dat van West naar Oost te bewegen. Om de speling tussen draadeind en verbindingsmoeren op te heffen gebruik ik vier plastic boutjes van 4 mm dikte. Aan de oost- en westkant loopt het draadeind door rollerskate lagers.

Een close-up van de voortbewegingsconstructie, met het aluminium hoekprofiel (plus spijker om de draad die vanaf de veer komt achter te haken), die van de vier plastic boutjes en een van de noordelijke lagerblokken. De rode stip rechts is de schakelaar die de motor uitschakelt als de sector zijn uiterste oostelijke stand heeft bereikt.

De twee sectors zijn voorzien van een plaatje metaal van 2 mm dikte op de plaats waar het steunlager (een kogel) over de sector loopt. De sectors zijn gefreesd uit 18 mm dik berken multiplex.

De "pootjes" van het platform. In houtblokjes zijn verbindingsmoeren gelijmd met metaalepoxy. Daarin zijn M8 bouten geplaatst. Door die in- of uit te draaien is het platform waterpas te zetten als de ondergrond niet al te ongelijk is. Het verschil tussen verst in- en verst uitgedraaide stand van een moer is ongeveer 25 millimeter. Een close-up van zo'n pootje vind je hier.

Go to: main menu

Go to: bouwplannen platform